Bygg ditt bordtennisracket - Guide
Bordtennis, vilket även kallas pingis är en mycket rolig och populär racketsport i Sverige. Många känner säkert till aktiviteten från de heta matcherna på jobbet, men kanske också från våra svenska världspelare som bland annat Jan-Ove Waldner. Något som gör denna racketsport extra intressant är att du som spelare har möjlighet att bygga ditt egna racket. Detta gör det möjligt för dig att skräddarsy ett bordtennisracket utifrån dina preferenser och spelstil.
Det är inte alltid lätt att veta vad man behöver för att ta nästa steg, eller hur man helt enkelt ska göra. Så här har vi gjort en guide med allt från vad du ska välja till hur du faktiskt limmar racket och håller det fräscht över tid.
Lycka till!
Att välja sin stomme
Första steget i att bygga sitt racket är att välja stomme, här finns en del saker att tänka på. När man ska välja ut sin stomme är det viktigt att man tänker på vilken typ av spelstil man har. Enkelt sett kan man dela in stommarna i tre kategorier: defensiv, allround eller offensiv.
Är du en spelare som gillar att stå lite längre ifrån bordet och trötta ut din motståndare eller kanske har blocken som ditt främsta vapen bör du ha en defensiv stomme. I dessa stommar är det väldigt mycket kontroll och inte så mycket fart vilket bidrar till en känsla av maximal kontroll. Förslag på en defensiv stomme är till exempel Yasaka Sweden Defensive:
Om du har en spelstil som innebär att du spelar både offensivt och defensivt passar det bäst att du väljer en stomme som är allround. Dessa stommar vänder sig till spelaren som främst vill spela säkert och hålla bollen på bordet samtidigt som man kan plocka fram det offensiva spelet när det väl behövs. Förslag på en allroundstomme är till exempel Donic Appelgren Allplay:
Gillar du som spelare att avgöra bollen själv snarare än att vänta på motståndarens misstag? Då är en offensiv stomme det bästa valet för dig. De offensiva stommarna erbjuder väldigt mycket fart och passar spelaren som spelar aggressivt med mycket avgörande loopar. Dessa stommar benämns ofta ”Off – ” ”Off” eller ”Off +”. Förslag på en offensiv stomme är tillexempel Yasaka Ma Lin Extra Offensive:
Utöver de traditionella stommarna kan man även välja Cybershape-stommen som är det senaste tillskottet bland bordtennisstommarna på marknaden. En helt ny typ av stomme med unik form och hela fem procent större träffyta jämfört med en klassisk bordtennisstomme.
Det finns även två olika typer av handtag på badmintonracketar. Den ”klassiska” varianten utgörs av ett rakt handtag, medan den andra varianten, kallad ”master”, kännetecknas av ett konkavt smalt handtag, vilket ger användaren olika alternativ och möjligheter att välja det som bäst passar deras preferenser och behov i spelet.
Att välja rätt bordtennisgummi
När man väljer ut sitt gummi bör man tänka på om man vill ha ett mjukt, medelhårt eller hårt gummi. De mjukare gummina ger mer kontroll med tanke på att det inte är så mycket fart i dem. Om man istället väljer ett medelhårt gummi så får man något mer fart samtidigt som man bibehåller mycket av kontrollen. De gummin som klassas som hårda erbjuder väldigt mycket fart och passar de offensiva spelarna som spelar aggressivt med mycket loopar. Man får dock vara beredd på att när det är väldigt mycket fart så tappar man en del av kontrollen i gummit.
Tjockleken på ett gummi påverkar också hur det känns i spelet. Det vanligaste är att man har ett gummi med tjockleken 2,0mm men det kan variera allt ifrån 1,5mm-2,3mm. Ju tjockare det är, desto mer fart och skruv får du i ditt gummi. Ett gummi med 1,5mm kommer därför ha betydligt bättre kontroll än ett gummi som har 2,3mm.
Det finns många olika kombinationer man kan välja på när man sätter ihop sin stomme och sina gummin. Det är viktigt att tänka på att både stommens egenskaper och gummits egenskaper läggs ihop vilket kan hjälpa dig att skräddarsy ett racket som passar just dig. Nedan har vi satt ihop racket för olika typer av spelstilar
För den defensiva spelaren:
En defensiv stomme i kombination med lite mjukare gummin kommer ge dig maximal kontroll samtidigt som det mjukare gummit erbjuder väldigt mycket skruv och ger dig möjligheten till att manövrera ut din motståndare.
För allroundspelaren:
Denna kombination passar spelaren som gillar att spela ett varierat spel, som både gillar att spela defensivt men även gillar att kunna föra spelet med sin offensiv. Om man är osäker på om man vill ha ett medelhårt eller mjukt gummi kan man t.ex. ha Rakza X på forehand och Rakza X Soft på sin backhandsida
För den offensiva spelaren:
Den här stommen och dessa gummin kommer ge väldigt mycket fart och passar spelaren som gillar att stå nära bordet och styra poängen med aggressivt spel. Både stommen samt gummit är snabba vilket resulterar i att du får maximalt med fart samtidigt som du får vara beredd på att kontrollen minskar.
Limma ditt racket - Steg för steg
När du valt ut din stomme och dina gummin är det viktigt att du limmar på rätt sätt. Det man bör tänka på är att försöka undvika luftbubblor och se till så att gummit verkligen fäster i stommen. Det är även viktigt att man klipper/skär gummit så att det passar till stommen. Nedan kommer vi förklara steg för steg hur du lättast limmar ditt eget rack:
Steg 1 – Börja med att sprida ut en klick lim på stommen med hjälp av en svamp eller liknande. När limmet täcker hela stommen ska man se till att det ligger ett jämt lager över stommen.
Steg 2 – Gör sedan samma sak med gummit. Det är extra viktigt att man verkligen sprider ut limmet och ser till att det går in i gummit genom att rotera med svampen i cirklar. På så sätt försäkrar man sig om att limmet går in i själva svampen på gummit och man kan därefter jämna ut det.
Steg 3 – Vänta på att allt lim har torkat från stommen innan du applicerar ytterligare ett lager på stommen. Anledningen till att man gör två lager på stommen och ett lager på gummit är dels för att det går mycket fortare för stommen att torka, men också för att försäkra sig om att gummit fäster ordentligt.
Steg 4 – När du väntat på att limmet nästan helt försvunnit (10-15min beroende på mängden lim) kan du börja med att fästa gummits nederkant precis över skaftet på stommen. Därefter kan du rulla gummit uppåt genom att pressa med underarmen eller en kavel för att minimera risken för luftbubblor.
Steg 5 – När gummit väl sitter på stommen kan du lägga lite extra tyngd på racket för att försäkra dig om att gummit verkligen har fastnat. Viktigt att lägga en bit papper som kommer med gummit för att skydda det mot smuts och liknande. Därefter kan du klippa eller skära till gummit längs med stommens kant.
Steg 6 – Gör likadant på den andra sidan. Försök att använda samma mängd lim.
Steg 7 – Fäst kantbandet så det täcker hela vägen runt ditt racket.
Steg 8 – Använd rengöringsmedel för att ta bort eventuella limrester och smuts.
Nedan finner ni även en videoguide på hur man går tillväga.
Förvaring av ditt racket och rätt racketvård förlänger livslängden
Det är viktigt att man förvarar sitt racket på rätt sätt så det inte utsätts för onödiga påfrestningar. Genom att använda ett racketfodral skyddas ditt racket från både damm och smuts, men även från solljus och eventuell fukt som kan förstöra rackets hållbarhet.
För att hålla ditt racket rent och snyggt samt motverka att det torkar ut rekommenderar vi att man använder rengöringsmedel på gummit. Detta kan appliceras både innan och efter du spelar för att på så sätt hålla ditt racket fräscht under en längre tid. Många använder vatten för att rengöra gummit men då är det betydligt bättre att använda sig av medel som är till för att återfukta gummin. Förslag på rengöring för ditt racket är till exempel Stiga Rubber Clean
© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.